Codzienność bez glutenu – czy gluten jest rzeczywiście wrogi?
W pewnych momentach skorzystanie z porad dietetyka to optymalne rozwiązanie. Czemu? Albowiem na świecie pojawia się dużo mitów, jakie dotyczą jedzenia. Chociażby mit dotyczący glutenu. Wiele osób uważa, że gluten jest szkodliwy. Oczywiście, jest – problem polega na tym, że tylko dla niektórych ludzi. Artykuły mleczne także są szkodliwe dla alergików. Dlatego przed metamorfozami żywieniowymi wypada zwrócić się po radę do dietetyka, który zaleca przeróżne testy i sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do specjalisty w dziedzinie odchudzania, bowiem nie chcą się potwierdzać że posiadają dowolny kłopot. Sami selekcjonujemy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda oraz, że prędko uzyskamy ładną i szczupłą postawę. Tymczasem prawda bywa absolutnie inna oraz raz za razem nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje czy też najzwyczajniej w świecie nie mamy siły na to, by wykorzystywać ją tak długo jak jest napisane w jej założeniach. Największym błędem jest stosowanie kilku typów diet, jedna po drugiej oraz przerywanie ich po niedługim czasie i powracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Z jakiego powodu? Albowiem organizm zaczyna przyzwyczajać się do tego, że należyta ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie daje mu się kalorii w takiej ilości jakby potrzebował i rozpoczyna się bronić kiedy jedynie jest ich mniej. jedzenie wolne od glutenu Ta ochrona skutkuje dużym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co spożyjemy będzie się odkładało w organizmie, przede wszystkim, jeśli gwałtownie zjemy nadmiernie sporo. To fundamentalny błąd odchudzających się, lepiej w następstwie tego zacząć jedną długotrwałą dietę jednak nie zmieniać jej.
Zobacz filmik